Het is één van de meest gestelde vragen omtrent het dragen van contactlenzen: ‘kan ik zwemmen, terwijl ik lenzen draag’. Vooropgesteld: of je kunt zwemmen, is niet afhankelijk van je ogen, maar van je zwemvaardigheid. Natuurlijk ben je niet op zoek naar dit antwoord en wil je weten of het verantwoord is, of het niet slecht is voor je ogen. Het antwoord op die vraag is: JA, het is gevaarlijk! We raden zwemmen met lenzen dan ook af. Waarom? Je leest het hier.
Risico 1: lenzen kwijtraken
De kans dat je één of twee lenzen verliest tijdens het zwemmen is groot. De contactlens drijft op het vochtige laagje op uw oogbol (bij harde lenzen). Dat betekent dat je lens ook drijft op het water, waarin je zwemt. De lens heeft de neiging om los te laten, met verlies als resultaat. Daarnaast zorgt vooral zout water ervoor dat je lenzen extra los gaan zitten.
Risico 2: infectie
Je leest het bij in ieder blogartikel: hygiëne is uiterst belangrijk bij het dragen van lenzen. Zwemwater is niet bepaald een steriele omgeving en dat vormt een risico voor lenzendrager. Of je nou in een zwembad zwemt, in een meer of in de zee, op het moment dat er bacteriën, micro-organismen of chemicaliën tussen de lens en het oog terechtkomen is de kans op infectie heel groot.
‘Wat is dan wel verstandig?’
Het enige logische (en verstandige) alternatief voor het zwemmen met lenzen, is zwemmen zonder lenzen. Dat heeft geen invloed op het vuile zwemwater, maar je ogen zijn dan wel beter instaat om het vuil af te voeren. De kans dat je nu minder goed ziet is, afhankelijk van de oogafwijking, groot. Het is belangrijk dat je je tijdens het zwemmen beperkt tot wat je kan met beperkt zicht. Op die manier kun je alsnog een duik nemen en genieten van het water, zonder dat je ogen risico lopen.
Als je toch met lenzen in wilt zwemmen (of niet anders kan), kun je het best daglenzen dragen. Die gooi je ‘s avonds weg en dat maakt de kans op infectie minder groot. Veel zwemplezier!