🛍️ Gratis verzending vanaf €60

Is het gevaarlijk om te slapen met lenzen?

Is het gevaarlijk om te slapen met lenzen?

Is het gevaarlijk om te slapen met lenzen?

Slapen met lenzen

Ontdek waarom slapen met contactlenzen gevaarlijk is. Als je met lenzen slaapt, is er 6 tot 8 keer meer kans op een ooginfectie. In deze blog leggen we uit waarom slapen met contactlenzen de kans op ooginfecties vergroot en welke soorten infecties er kunnen optreden. En wat als je per ongeluk in slaap valt met je lenzen aan?

Is het veilig om te slapen met lenzen?

Neen, het is niet veilig om te slapen met contactlenzen, als je lenzen niet specifiek gemaakt zijn voor langdurig gebruik of 's nachts te dragen. Slapen met lenzen kan leiden tot beschadiging van het hoornvlies, een infectie van de heldere laag die het gekleurde deel van jouw oog beschermt. Dit kan zorgen voor operaties en in het ergste geval kan dit leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.

Wat als ik per ongeluk slaap met mijn lenzen?

Als je in slaap valt met je contactlenzen, kan je bij het wakker worden merken dat jouw ogen droog of rood zijn of kan je irritaties voelen. Zo kan er een korstje rond het oog ontstaan, vooral langs de wimpers en de binnenste ooghoeken.

Zelfs een dutje kan helaas ervoor zorgen dat je ogen irriteren of beschadigd worden. Doe jij graag een dutje? Dan is het aangeraden om jouw lenzen te verwijderen voor je een dutje doet, zelfs als het ongepland was.

Ben je toch in slaap gevallen met je contactlenzen, verwijder dan zo snel mogelijk je lenzen. Kan je ze op dat moment niet direct uithalen, doe enkele steriele oogdruppels in jouw ogen, knipper met jouw ogen en probeer het nog eens opnieuw. De druppels zouden moeten helpen om ze los te maken.

Kan ik 1 uur met lenzen slapen?

Zelfs een uur slapen met je contactlenzen kan schadelijk zijn voor jouw ogen. Bij sommige kan het geen kwaad, maar het is het risico niet waard als het om jouw ogen gaat. Ook al is het maar voor een uurtje.

Wat gebeurt er juist als ik slaap met lenzen?

Wanneer je gaat slapen met contactlenzen kan dit dus een ooginfectie veroorzaken. In sommige gevallen kan dit zelf permanente schade aan het hoornvlies of verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken.

Slapen met je lenzen kan leiden tot volgende oogaandoeningen:

Bacteriële keratitis (infectie van het hoornvlies)

Een bacteriële keratitis is een infectie van het hoornvlies, bacteriën die in het menselijk lichaam of in de omgeving worden aangetroffen. Deze bacteriële keratitis kan meestal behandeld worden met oogdruppels, in ergere gevallen zullen steroïde druppels nodig. Het is belangrijk om dit te behandelen anders kan het hoornvlies blijvende littekens krijgen.

Je maakt meer kans op een bacteriële keratitis als je contactlenzen voor langdurig gebruik gebruikt, jouw immuunsysteem is aangetast of als je een oogletsel hebt opgelopen.

Schimmel keratitis

Keratitis door schimmels komt het meest voor in de regio's met milde temperaturen en tropisch weer. De meeste mensen die schimmelkeratitis krijgen hebben een soort oogtrauma ervaren met een plant, stok of tak. Het is belangrijk om dit direct te behandelen anders kan men gezichtsvermogen in het geïnfecteerde oog verliezen.

Wat zijn tekens van een ooginfectie?

Wij raden jou aan om contact op te nemen met jouw oogarts als je één van de volgende symptomen hebt:

  • Wazig zicht
  • Oogafscheiding
  • Roodheid in de ogen
  • Zwelling
  • Jeukende of branderige ogen
  • Oogpijn of ongemak
  • Overmatige tranen

Bestaan er lenzen waarmee je kan slapen?

Zeker. Heb jij een drukke levensstijl of durf jij wel eens met je lenzen te slapen? Dan moet je kiezen voor lenzen voor langdurig gebruik.

Lenzen met een verlengde slijtage zorgen ervoor dat je de lenzen voor een langere periode kan dragen, dus ook wanneer je slaapt, zonder ze te moeten verwijderen. Handig voor mensen die niet elke dag hun lenzen willen reinigen en desinfecteren. Als je dan op een bepaald moment tijdens het dragen van je lenzen voelt dat ze vuil worden, verwijder je ze het best uit je ogen en maak ze schoon.

Lenzen voor langdurig gebruik zijn gemaakt van siliconenhydrogel, dit is een meer ademend materiaal en zorgt dus voor een verhoogde zuurstof en vochtgehalte in het oog. Contactlenzen voor langdurig gebruik: Acuvue Oasys, Air Optix Day&Night, Biofinity en PureVision.