🛍️ Gratis verzending vanaf €60

Wat is glaucoom en hoe kun je dit behandelen?

Wat is glaucoom en hoe kun je dit behandelen?

Wat is glaucoom en hoe kun je dit behandelen?

Glaucoom klinkt voor veel mensen niet zo bekend in de oren, het is dan ook een ingewikkeld woord. Ondanks dit is het één van de meest voorkomende oogaandoeningen ter wereld. In dit artikel leggen we je uit wat glaucoom precies is, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor een hoge oogdruk, daar heb je vast al wel eens van gehoord toch? Misschien heb je hier zelfs als eens een test voor laten afnemen bij je oogarts. Maar waarom is dit dan gevaarlijk? Je oog neemt via het netvlies de beelden in je omgeving op. Deze worden via de oogzenuw doorgestuurd naar je hersenen waardoor je kan zien. Als de oogdruk in je oog verhoogt worden de zenuwweefsels en oogzenuw beschadigt. Dit leidt tot een (gedeeltelijke) uitval van het gezichtsveld.

Glaucoom komt eigenlijk best vaak voor, en dat vooral bij mensen boven de 40 jaar. Ongeveer 100 op 10.000 mensen (1%) ouder dan 40 heeft glaucoom. Bij kinderen is dit percentage lager, ongeveer 1 op 10.000. In Nederland lijden naar schatting 100.000 – 150.000 mensen aan glaucoom. Hiervan weet de helft niet dat ze de aandoening hebben. Daarom bestaat er ook zoiets als de “glaucoomweek” om meer mensen bewust te maken van de aandoening.

 

 

 

 

Symptomen en gevolgen van glaucoom

Wereldwijd zijn er volgens de WHO maar liefst 4,5 miljoen mensen blind als gevolg van een verhoogde oogdruk. Dit is natuurlijk in het ergste geval, maar er zijn ook heel wat andere stadia. Zoals hierboven uitgelegd is het belangrijkste gevolg dus een beschadiging van de oogzenuw en zenuwweefsels. Dit betekent dat er minder zenuwweefsels werkzaam zijn in je oog en bepaalde beelden niet meer naar je hersenen worden geleid. Hierdoor vallen de delen van je gezichtsveld die verbonden zijn aan deze zenuwen weg. Met andere woorden: je ziet vlekjes of krijgt last van een soort tunnelvisie.

Hoe kan je dit behandelen?

Vanaf je ogen schade oplopen door glaucoom kan dit niet meer worden opgelost. Daarom is een tijdelijke behandeling enorm belangrijk.

Het doel van de behandeling is het verlagen van de oogdruk waardoor de kans op oogschade afneemt of volledig weggenomen wordt. Het probleem is dat vanaf het gezichtsveld beschadigd is dit niet meer hersteld kan worden. Het is dus belangrijk om tijdig de verhoogde oogdruk op te sporen voordat je symptomen krijgt. Een oogdruk meting kan worden afgenomen bij elke oogarts. Ben je boven de 40 en draag je een bril of lenzen? Dan stelt deze vaak de meting zelf voor. Ben je ongerust of wil je spontaan een meting laten uitvoeren? Neem contact op met je oogarts voor meer informatie.

De behandeling zelf kan bestaan uit:

  • Speciale oogdruppels om de oogdruk te verlagen
  • Een laserbehandeling
  • Een operatie.

 

Belangrijk om te weten is dat de behandelingen ook in deze volgorde worden uitgevoerd. Pas als oogdruppels onvoldoende effect hebben kan je overgaan tot een laserbehandeling of uiteindelijke een operatie. In onze webshop kan je oogdruppels tegen glaucoom terugvinden. Voor een laserbehandeling of operatie verwijzen we je graag door naar je oogarts.

De oogdruppels verminderen de productie van kamerwater of stimuleren de afvoer van het kamerwater. Dit zorgt voor een verlaging van de druk, meestal tussen 20-50%. De oogdruppels kunnen levenslangs worden gebruikt om te voorkomen dat klachten of risico’s terugkeren.